hits

Mitt skråblikk på: Skrivesperre

Velkommen tilbake

Da er vi straks kommet til oktober, om to måneder er julefeiringen godt i gang og jeg kommer sannsynligvis til å gå på veggene av galskap grunnet lukten av pinnekjøtt over alt. Men den tid den "sorg".  I dagens innlegg tenkte jeg og skrive nok et innlegg hvor jeg deler mine tanker om et tema. I skrivende stund vet jeg ikke hvilket tema dette blir, men jeg akter å skrive meg igjennom den skrivesperren.

Der har vi det, vi skal snakke litt om skrivesperre i dette innlegget. Det er et mareritt for de forfatterspirene, forfatterne eller skribentene som opplever dette. Jeg har selv gitt noen beskrivelser som jeg sitter inne med når jeg merker at streken i skriveprogrammet blinker utålmodig på fortsettelsen. Disse beskrivelsene kan du blant annet lese HER.


                                                                                                                Bilde:Pixabay

Hva er skrivesperre?

Det er nok det dummeste spørsmålet noen gang stilt, men noen ganger må man våge å stille de dumme spørsmålene for å få de rette svarene. En skrivesperre er når man ikke klarer å skrive noe mer på sine prosjekter. Enten der er en stil eller en reportasje man skriver så virker det rett og slett som at alt bare blir helt tullete å skrive. Og det også her nøkkelen til å løse problemet ligger.

En skrivesperre bygger ofte på frykten av at det man skriver ikke er bra nok. Dette er en høyst reell frykt og ha, når man jobber med skriving som yrke eller den slags skyld for gode karakterer er det lett og bli veldig følsom når det kommer til tilbakemeldinger, iallfall hvis skriving er din lidenskap. Ja skriver dette av erfaring. Jeg vil våge å påstå at jo større fokus en har på kvaliteten av skrivingen kreasjonsfasen, jo vanskeligere blir det å komme over skrivesperren.

Så da er vel problemet løst nå da? Ikke vær redd for å skrive noe dumt og skriv i vei!


                                                                                                                Bilde:Pixabay

Det ville jo selvsagt vært fantastisk om det var tilfellet, men det er jo ikke sant. For hva skjer når skrivesperren inntrer i rekreasjonsfasen? At man skriver ting i første utkastet som ville fått en analfabet til å rynke på nesen er nærmest forventet av en skribent. Det skal ikke være perfekt nå, det skal stinke som hestemøkk. Men når du kommer til rekreasjonsfasen, redigeringen så skal man luke vekk alt hestemøkk. Det er jo på dette punktet man skal gå over til en klinisk ren stall.

Ok! Jeg skal innrømme at den forrige metaforen var dårlig, men hva så? Du skjønner vel poenget. Og ha en skrivesperre på dette stadiet er mye verre, for nå er jo formålet og heve kvaliteten på teksten. Hva kan vi nå gjøre for å komme over kneiken? Jeg personlig si at beste er og tenke som så:

Det er ikke farlig om jeg feiler, faktisk er det utmerket om jeg feiler! For det åpner for nye muligheter for lærdom.

Vel den tankerekken fungerer hvis du skal levere inn en stil på ungdomskolen, men hva med de tusener i hus og hytte som drømmer om og få en novelle antatt. Det er ikke alltid at magasiner kan ta seg tiden til og gi et utfyllende svar om hvorfor du feilet akkurat denne gangen. Faktisk er det ofte snakk om korte informerende svar om at, nei det ble ikke denne gangen heller.


                                                                                                                Bilde:Pixabay

Men så kommer vi til et punkt der er enten eller, enten så skriver du eller så gir du opp dette prosjektet. Her er det en ting jeg kan si til deg og det er at det er ingen skam i og legge opp et prosjekt, det er helt akseptabelt. Men jeg kan gi deg en garanti, hvis dette er noe du gjør med alle prosjektene dine fordi du er redd for at du får avslag, så må jeg beklage og si til deg at du kommer aldri til og bli forfatter, journalist eller ferdig med den stilen. En måte og garantere 100% nederlag er og gi seg så snart motgang melder seg, skrivesperren er høyst reell, det skal verken jeg eller noen andre ta fra deg. Men av og til må du avgjøre om den virkelig er en slik standhaftighet som du frykter eller om du med letthet kan klatre over den. Skriv, for pokker! Skriv!

Perfeksjonistfellen.

Vi har alle hatt den tanken, den feilslåtte logikken at det finnes folk der ute som bare drikker varm melk til de sovner og våkner med et mesterverk i hånden. Det er en innbilling som de aller fleste har hatt, at man blir en stjerne over natten, det er IKKE tilfelle. Alle som har blitt millionærer på egenhånd har jobbet hardt og de har jobbet lenge. Det er med 99,9 % sikkerhet at jeg kan fortelle deg at de aller fleste har feilet gang på gang før de endelig fikk sitt gjennombrudd. J.K Rowling måtte sende inn manuset til Harry Potter et titalls ganger før hun endelig fikk ja. Sylvester Stallone måtte prute for å være med i den første filmen av Rocky Ballboa. (som han SKREV MANUSET TIL! )

Vi som er på forbruker siden ser ikke alt arbeidet, alle timene med trening og feiling som ligger bak de som har oppnådd suksess på sine respektive områder. Det verste er at i den epoken hvor vi har mest tilgang til all verdens informasjon er vi også ofre for misinformasjon og filtreringer som forekommer på sosiale medier. Nå mer enn noen gang tror den yngste garden at det bare er og legge ut en film på Youtube, et bilde på Instagram eller et innlegg på bloggen og så kommer pengene veltende inn. Lette penger finnes ikke, ikke hvis du skal følge loven, for all del det er nok av de måter du kan tjene penger på hvor det er ofre som blir lurt eller på andre måter ødelagt av produktet eller tjenesten du selger. Men da er det også en enorm risiko for å bli tatt, og blir du tatt mister du som oftest alt også du tjente så raskt. Moral: Jobb for pengene dine, da smaker suksessen bedre.


#skrivesperre #minetanker #Youtube #SylvesterStallone #JKRowling #skråblikk #tanker #meninger #hvordan #håndtere #HvordanHåndtereSkrivesperre #kreasjonsfasen #rekreasjonsfasen

Ingen Leserinlegg

Skriv et nytt Leserinnlegg

Daniel Olsen

Daniel Olsen

27, Bergen

En fantasi som lever sitt eget liv og observerer samfunnet med et skråblikk, ved hjelp av denne bloggen blir min lidenskap for skriving i alle mulige former vedlikeholdt. Mitt navn er Daniel Olsen og jeg drømmer om å bli forfatter.

Instagram

Kategorier

Arkiv